Marko Dabrović

Marko Dabrović

Marko Dabrović je arhitekt, rođen 1969., u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nikole Filipovića. 1991. osnovao RNA studio za kompjutersku vizualizaciju, a 1994. godine osnovao je arhitektonski studio 3LHD sa partnerima Sašom Begovićem, Tatjanom Grozdanić Begović i Silvijem Novakom.

Od 2002. član stručnog savjeta UHA, od 2003. član UMARa, od 2005. član nacionalnog odbora Europana Hrvatska. Stručnjak za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza pri UEFAi. Gost-predavač i kritičar na Arhitektonskim fakultetima TU Wien, Beč (Austrija), TU Münchenu (Njemačka), KU Leuven (Belgija), CIVA Bruxelles (Belgija), RIBA, London (GB), Van Alen Institut, New Yorku (USA) itd.

Iza sebe ima mnogobrojne projekte i realizacije u Hrvatskoj i inozemstvu koje su nagrađivane najvažnijim hrvatskim i internacionalnim nagradama, kao nagradu za najbolju sportsku građevinu na Svjetskom festivalu arhitekture WAF 2008, brončanu medalju IOC IAKS Award 2009 i srebrnu medalju IOC/IAKS Award 2011, obje za najbolje objekte namijenjene sportu i rekreaciji, nagradu međunarodnog olimpijskog odbora za sport i održivi razvoj 2012, AR Architectural Review Award (UK), ID Magazine Award (USA) i hrvatske strukovne nagrade Drago Galić (2008.) Bernando Bernardi (2009; 2005.), Viktor Kovačić (2011; 2001.) i Vladimir Nazor (2009; 1999.).

Najvažniji projekti i realizacije: Hotel Belvedere (Dubrovnik, HR), Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka (Karlovac, HR), Hotel Adriatic (Rovinj, HR), Plaža Mulini (Rovinj, HR), Apartmani Amarin (Rovinj, HR), Vanjski bazeni Lone (Rovinj, HR), Hotel Lone (Rovinj, HR), Centar Zamet (Rijeka, HR), Zagrebački Plesni Centar (Zagreb, HR), Spaladium Arena (Split, HR), Hrvatski Paviljon za EXPO 2008 (Zaragoza, Španjolska), Splitska Riva (Split, HR), Stambena zgrada Sv.Vid (Rovinj, HR), Kuća U i Kuća V2 (Dubrovnik, HR) Kuća J2 (Zagreb, HR), Hrvatski Paviljon za EXPO 2005 (Aichi, Japan), Školska/ Sportska/Gradska dvorana Bale (HR), Most Hrvatskih Branitelja (Rijeka, HR), Villa Klara (Zagreb, HR) itd.

3LHD je arhitektonski ured usmjeren na integraciju različitih disciplina: arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. U svome radu neprekidno se istražuju nove mogućnosti interakcije i integracije arhitekture, društva i pojedinca. Studio ima suvremen pristup arhitekturi a svako se pitanje rješava kroz suradnju, znanje i iskustvo 20tak stalno zaposlenih i suradnju s brojnim stručnjacima iz drugih struka. Takav pristup je rezultirao serijom projekata i realizacija u Hrvatskoj i inozemstvu tijekom zadnjih deset godina.

O predavanju

Predavanje: Rovinj – javna i turistička infrastruktura

Rovinj je jedan od najuspješnijih hrvatskih turističkih gradova. Kontinuiranim planiranjem destinacije, u zadnjih je 15 godina kroz ulaganja i razvoj projekata tj. arhitekture Rovinj doživio drastične promjene.
Predavanje se kroz pregled 3LHD-ovih radova u Rovinju (od promišljanja urbanizma zone Monte Mulini, preko uspješnih i nagrađivanih projekata poput Hotela Lone i plaže Mulini, do reprogramiranja sadržaja u zoni napuštene industrijske infrastrukture u centru grada) osvrće na arhitekturu kao podlogu za stvaranje urbane javne infrastrukture i novih, kvalitetnih sadržaja, za sve stanovnike grada, pa tako i za njihove goste.

Preuzmi prezentaciju

Njuškalo drži do Vaše privatnosti, pročitajte Uvjete korištenja i o zaštiti podataka i upoznajte se kako i u koju svrhu obrađujemo Vaše podatke.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, analizu funkcionalnosti stranice i Vama prilagođeno oglašavanje. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku, a više o tome pročitajte ovdje. Za potvrdu da ste informirani o zaštiti podataka i za prihvat kolačića kliknite na gumb "Slažem se".